Shockwave therapie
Hielspoor? Schouderontsteking? Tenniselleboog? Shockwave therapie!
Wat is shockwave therapie?
Shockwave therapie is een behandeling waarbij patiënten krachtige ‘schokgolven’ op het te behandelen gebied krijgen. Deze worden met behulp van een behandelkop specifiek gericht zodat ze op de gewenste locatie in het weefsel een mechanisch effect hebben.
De toepassing van shockwaves wordt in de medische wereld o.a. gebruikt bij het vergruizen van nierstenen.
Binnen de fysiotherapie wordt een afgeleide vorm van shockwave therapie gebruikt.
Schockwave kan onder andere toegepast worden met goede resultaten bij een chronische ontsteking van een achillespees, een tenniselleboog, verkalking in de schouder, hielspoor, maar ook bij spasticiteit.
Shockwave therapie versnelt het genezingsproces door het natuurlijk herstelproces van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Wat kunt u verwachten van een behandeling?
Eerst volgt er een anamnese (vragen gesprek) en een screening. Hierna een lichamelijk onderzoek en wordt het pijngebied door de fysiotherapeut bepaalt.
Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie gebruikt kan worden, wordt er contactgel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt het shockwave behandelpistool op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend terwijl er kleine ronddraaiende bewegingen worden gemaakt.
De behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie evt. i.c.m. conservatieve fysio.
De behandeling wordt een- of tweemaal per week gegeven.