Elke maandag van 17:00 - 18:00 gratis inloopspreekuur, afspraak niet nodig Direct contact? Tel: 045 564 1626

Claudicatio Intermittens

Heeft u tijdens een stukje lopen altijd last van krampen of pijn in uw benen of komt er plotselinge vermoeidheid in uw been opzetten? Misschien heeft u wel last van claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd. We vertellen u er alles over in dit artikel!

Wat is claudicatio?

Als u claudicatio intermittens heeft, betekent dit dat de slagaders in uw been of benen door aderverkalking vernauwd zijn. U krijgt er pas last van tijdens het wandelen, omdat de beenspieren dan meer zuurstof nodig hebben dan in rust. De vernauwde aders zorgen voor minder bloedtoevoer en automatisch minder zuurstof. Dit veroorzaakt de pijnklachten of krampen in uw benen.

Etalagebenen

Claudicatio intermittens wordt ook wel eens etalagebenen genoemd, maar waarom eigenlijk? Wanneer u hier last van heeft gaan vele mensen even stilstaan “om de etalage te bekijken”, om de pijn tijdelijk te laten verdwijnen om vervolgens weer een stukje pijnvrij te kunnen lopen. U kunt hier, afhankelijk van de ernst van de claudicatio, vooral last van krijgen tijdens het wandelen, maar ook bij hardlopen, fietsen en traplopen.

Herkent u de klachten?

Als u de klachten herkent is het belangrijk om eens langs de huisarts te gaan. Hij kan middels onderzoek vaststellen of er sprake is van vernauwing van de bloedvaten. Uw huisarts kan u vervolgens, afhankelijk van de ernst, verder verwijzen naar de vaatspecialist of rechtstreeks naar een gespecialiseerde fysiotherapeut die zoals wij bij fysiotherapie Geerdink zijn aangesloten bij claudicationet. Met een juiste behandeling en een persoonlijke aanpak kunnen uw klachten een stuk minder worden of zelfs verdwijnen.

De behandeling

Onze behandelingen zijn erop gericht om de problemen op te lossen en de klachten te voorkomen. Soms is een wandeladvies al voldoende, terwijl de andere keer een intensievere aanpak noodzakelijk is door bijvoorbeeld gesuperviseerde looptraining en het verhogen van de belastbaarheid. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de huisarts of de vaatspecialist en is erop gericht om een eventuele operatie te voorkomen!

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen. Het is vooral belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Zo is het van belang dat u stopt met roken, genoeg beweegt en een gezond gewicht heeft. Een goede voetverzorging is ook belangrijk om eventuele wondjes te voorkomen. Door de slechte bloedtoevoer is het mogelijk dat de wondjes niet meer (goed) helen.

Aangesloten bij ClaudicatioNet

Wij zijn aangesloten bij ClaudiacatioNet. ‘ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer arterieel vaatlijden in Nederland.’

Persoonlijk advies

Vermoedt u dat u last heeft van Claudicatio Intermittens? Neem dan even contact op of kom langs voor een persoonlijk advies!